logo
logo logo

Predstave

Davor Mojaš: Snubljene




Režija: Davor Mojaš / Scenografija i kostimografija: Dubravka Lošić / Tehničko vodstvo i realizacija scene: Mato Brnjić / Oblikovatelj svjetla i ton: Antonio Ljubojević / Tonska montaža: Viktor Lenert / Realizacija kostima: Dubravka Lošić i Maja Glamočanin / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš  

Igraju: Jasna Held, Ksenija Medović, Ana Petrović, Matilda Perković / Glas: Sebastijan Vukosavić

Elementi predstave: Slavica Stojan, Vjerenice i nevjernice, žene u svakodnevnici Dubrovnika (1600.-1815.); Rina Kralj-Brassard,  Djeca milosrđa, napuštena djeca u Dubrovniku od 17. do 19. Stoljeća; Nella Lonza, Kazalište vlasti, ceremonijal i državni blagdani Dubrovačke Republike u 17. i 18. stoljeću; Petar Marija Radelj, O dubrovačkom nahodištu; Ivana Lovrić Jović, Jezična analiza hrvatskih dubrovačkih oporuka iz 17. i 18. stoljeća; Davor Mojaš Viatik Conte Iva, Priče snubljenih; Fonoarhivska snimka monologa Jele iz drame Ekvinocijo Iva Vojnovića u interpretaciji Katice Labaš snimljenog 1955. u Radio Dubrovniku.

22. veljače obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela te se tog datuma prema smjernicama Europske komisije u svim zemljama članicama EU provodi senzibilizacija građana o problematici položaja žrtava kaznenih djela. DEŠA je tako 22.02.2020. godine u suradnji sa Studentskim teatrom LERO priredila predstavu Snubljene, koja prikazuje jedan manje poznati dio dubrovačke svakodnevnice te stanje ljudskih prava onog doba. Predstava je dio programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” financiranog od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Nositeljica programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a partner u provedbi je DEŠA Dubrovnik. Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima, a proizlazi iz Direktive 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća Europe o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Premijera 22.2.2020. u Teatru Lero u Lazaretima