logo
logo logo

Predstave

Josip Bersa: Dubrovačka sijela


Studentski teatar Lero

Josip BersaDubrovačka sijela

Pripremio i izabrao: Davor Mojaš / Scenografija i tehnička realizacija: Mato Brnjić / Kostimografija: Zjena Glamočanin & Dubravka Lošić / Uvodna glazba: Petar Obradović / Ton i svjetlo: Antonio Ljubojević / Video: Rela Petric / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Produkcija i organizacija: Ksenija Medović

Čitaju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Rela Petric

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. godinom čitanja. Na javnom natječaju Lerov program dobio je potporu Ministarstva pa će tako dubrovačka publika moći pratiti posebne izvedbe u Lazaretima kojima je cilj populariziranje zajedničkog čitanja ali i prepoznavanja nekih identifikacijskih dubrovačkih književnih pa i baštinskih tragova s ciljanim izborom književnih djela i autora. Nakon scenskog čitanja Butige na Stradunu iz knjige Pripovjesti o Gradu dubrovačke autorice Nade Skatolini (OMH Dubrovnik, 1996.). Lerovci za novu čitateljsku spomenarsku avanturu odabiru fragmente iz knjige Josipa Berse Dubrovačke slike i prilike (1800.-1880.), (OMH Dubrovnik, 2002.) i to Dubrovačka sijela iz VI. poglavlja ovog vrijednog povijesnog i spomenarskog štiva.

Josip Bersa, pisac i arheolog (1862.-1932.). Brat je skladateljâ Blagoja i Vladimira te kipara Bruna. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju (do 1880.) polazio je u Dubrovniku. Potom je u Grazu upisao medicinu, ali se uglavnom bavio pjesništvom. Nezadovoljan studijem, vratio se u Zadar, gdje je radio kao financijski službenik te nastavnik na gimnaziji, a zatim u Arheološkom muzeju kojemu je bio i ravnatelj. Umirovljen je 1927. na dužnosti konzervatora. Bavio književnošću, kulturno-povijesnim radom i arheologijom. Dubrovačke slike i prilike su memoarsko djelo iz kulturne, društvene i političke povijesti Dubrovnika 19. stoljeća. 

Dubrovačke slike i prilike su anegdotično-memoarsko djelo iz dubrovačkog života od 1800. do 1880.; djelo živo, lijepo, zanimljivo i poučno. Oživljuje nam u plastičnim slikama zadnje časove i trzaje starog republikanskog Dubrovnika i dolazak novog vremena i novih prilika. U njima vidimo i osjećamo društveno previranje, tiho umiranje jednog društva i vremena, izmjenu naraštaja, uklapanje dubrovačke posebnosti u opću hrvatsku narodnu zajednicu. Redaju se pred našim očima događaji, pojave i ljudi minulih dvaju vjekova. Otkrivamo zanimljive i važne podatke za kulturnu, socijalnu i političku povijest, a sve to upleteno u anegdotično-memoarski oblik, koji sa svojom raznolikom građom, kako nam sam Bersa lijepo kaže, ‘ne spada u pravu povijest, ali je prati u korak, pa je s više godišta i upotpunjuje i osvjetljuje.“( Iz predgovora prvom izdanju)

Prva izvedba 24. lipnja 2021. na Lerovoj sceni  u Lazaretima.

Program je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvarske.

Studentski teatar Lero / Frana Supila 8,  Lazareti / 20 000 Dubrovnik / Tel. +85 9842 76 35 / www.teatarlero.hr / studentski.teatar.lero@du.t-com.hr