logo
logo logo

Novosti

„Meštri“ Milana Milišića u Lerovom „Čitanju Grada“


Studentski teatar Lero nastavlja sa svojim posebnim programima u okviru nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021. koju je, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, ove godine proglasila Vlada Republike Hrvatske. Novo Lerova preporuka za čitanje, izbor naslova i autora, je esej Meštri Milana Milišića iz njegove knjige Dubrovačka zrcala objavljene 2007. Izvedba je 30. listopada 2021. u Lazaretima. Nakon čitanja Služavki i gospođa, ovo je novo Lerovo posezanje za Milišićevim književnim opusom u spomen pjesniku koji je prije 30 godine poginuo u napadu JNA na Dubrovnik 5. listopada 1991. Dio je to Lerovog ciklusa Čitanje Grada koji je otvoren čitanjem Butiga na Stradunu iz knjige Nade Skatolini Pripovijesti o Gradu, Dubrovačkih sijela Josipa Berse iz knjige Dubrovačke slike i prilike (1800.-1880.) te Služavki i gospođa Milana Milišića iz njegovih Dubrovačkih zrcala. Lero je po tekstovima Milana Milišića odigrao predstave: Ljubičasti Stradun (2011.) i Mjesečina za Lady Macbeth (2012.) s premijerom na Dubrovačkim ljetnim igrama, te Grad sjena (2016.), Kaplje (2018.) i Stupica vremena/Dubrovačka zrcala (2012./2021.) u kojima su uprizoreni fragmenti njegove proze i eseja o Dubrovniku. 

Lerov ciklus Čitanje Grada ostvaren je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izvedba  je 30. listopada 2021. u 19 sati na Lerovoj sceni  u Lazaretima u Dubrovniku.

„U Dubrovačkim zrcalima se, možda i zornije nego u drugim knjigama – jer su tako raznorodna – čini kako je Milan Milišić znao reći sve što je htio.“ (M.Jergović, Mrvice kruha iz pisaćeg stroja, iz predgovora Dubrovačkim zrcalima). 

Pripremio i izabrao: Davor Mojaš / Scenografija i tehnička realizacija: Mato Brnjić / Kostimografija: Lerov fundus Grada sjena / Uvodna glazba: Petar Obradović / Ton i svjetlo: Antonio Ljubojević / Video: Rela Petric / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Produkcija i organizacija: Ksenija Medović / Čitaju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Dami