logo
logo logo

Predstave

Ivo Vojnović – Tri Sveca


Pripremio i izabrao: Davor Mojaš / Scenografija i tehnička realizacija: Mato Brnjić / Kostimografija: Lerov fundus / Glazba: Petar Obradović / Ton i svjetlo: Antonio Ljubojević / Video: Rela Petric / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Produkcija i organizacija: Ksenija Medović

Čitaju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Melko Dragojević

Tri Sveca objavljena su u knjizi Ivo Vojnović Mala trilogija zajedno s Čudom Sv. Vlaha i Kad se Blažena Gospa prošetala priko Place kao knjiga 1. Bibiloteke Dubrovačka književna baština Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 1999. Sastavio, protumačio i predgovorom popratio Luko Paljetak.

„To je zapravo proglas za prikupljanje novčanih sredstava potrebnih da se nabave zvona za tri gruške crkve, oduzeta u Prvom svjetskom ratu. Na zamolbu Odbora osnovanog u tu svrhu, napisao ga je Ivo Vojnović, kako se to vidi iz završnog dijela koji glasi.’ Ovaj priglas sastavio je naš proslavljeni pjesnik i dubrovčanin gpspar Ivo Vojnović za sakupljanje milodara za nabavu sedami zvonova za naše tri mile Crkve S. Nikole na Kantafigu, Sv. Vlaha na Gorici i Sv. Mihajla ispod Petke, te vas molimo da nas se milodarima što obilatije sjetite. U Gružu na Nikoljdan 1922.’ tj. 6. prosinca…Tijekom Prvog svjetskog rata, tj. sredinom 1017. austrougarske vlasti skinule su sva zvona s crkava u gradu Dubrovniku i u čitavoj njegovoj okolici; zvona su slali u Mostar, gdje su ih pretapali u topove. To su činile i s drugim mjedenim i brončanim predmetima, npr. avanima, koji su oduzimani od pučanstva, a vlasnici su za uzvrat dobivali avane od porculana s natpisom Pro Patria 1914.-1916.“ (Luko Paljetak)

Studentski teatar Lero nastavlja sa svojim posebnim programima započetim u okviru nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021. Dio je to, pokazalo se, po svemu zanimljivog i kod publike dobro primljenog kontinuiranog Lerovog izvedbenog  ciklusa Čitanje Grada koji je otvoren 2021. čitanjem Butiga na Stradunu iz knjige Nade Skatolini Pripovijesti o Gradu i nastavljen tijekom godine javnim čitanjem Dubrovačkih sijela Josipa Berse iz knjige Dubrovačke slike i prilike (1800.-1880.) te Služavki i gospođa Milana Milišića i Meštri iz njegovih Dubrovačkih zrcala. Tri Sveca Iva Vojnovića, peti je nastavaka ovog Lerovog programskog ciklusa.

Premijerna izvedba 19. svibnja 2022. U 19 sat na Lerovoj sceni  u Lazaretima u Dubrovniku.

Program je ostvaren uz potporu Grada Dubrovnika.

Studentski teatar Lero / Frana Supila 8,  Lazareti / 20 000 Dubrovnik / Tel. +85 9842 76 35 / www.teatarlero.hr / studentski.teatar.lero@du.t-com.hr