logo
logo logo

Novosti

Orlando se vraća na Lerove daske


Captum Fuit! ilitiga predstava o Orlandu, ponovno se vraća na Lerovu scenuu osmoj lađi Lazareta. Autorski je to projekt Marka Mijatovića i Ivana Penovića, kroz koji nas vode dva lokalna delikventa. Naime, u zamjenu za zatvorsku kaznu, priprema i vođenje emisije im je ponuđeno kao jedina opcija rada za opće dobro. Ne zamarajući se previše godinama i imenima iz prošlosti, na spontan, zafrkantski i duhovit način predstavljaju lik i djelo Orlanda.
Izvedbe su na rasporedu u petak 24. siječnja 2020. u 20:00h, te u subotu 25. siječnja 2020. u 18:00h i u 20:00h. 

Predstava je nadahnuta višestoljetnom ustrajnošću ostanka i opstanka Orlanda i njegova stupa kao nijemih svjedoka burne dubrovačke prošlosti, ali i ništa manje složenije sadašnjosti. Raspadanje Orlanda, ističe autorski dvojac, možemo promatrati kao svojevrsni prikaz raspada života unutar zidina, dok ideje o postavljanju falsog stupa možemo interpretirati kao puštanje umjetnih lutki u zamjenu za građane koji su nekad ispunjali gradske ulice. Kako je izostalo donošenje bitnih odluka za očuvanje povijesne cjeline živom, tako su izostale i promišljene odluke o očuvanju našeg gotovo najvrjednijeg simbola ondašnje Republike. Odluke. Bitne, promišljene, kratkoročne ili dugoročne – izostale su onda. Izostaju i danas. Lutamo li bezglavo ili naprosto nismo spremni preuzeti odgovornosti? – pita se autorski dvojac.

Redatelj je Marko Mijatović, dramaturg Ivan Penović, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, oblikovatelj zvuka Maroje Kurajica, scenografijom se bavio Mato Brnjić, a ilustracijama Sandra Sekulić. U predstavi igraju Mislav Stanković, Teo Barišić, Dario Gverović, Melko Dragojević i Marko Stojanović. Naracije i glasove u off-u snimili su Nikola Baće i Žarko Dragojević, dok je restaurator Đivo Dražić za potrebe predstave dao eksluzivni intervju. 

Predstava je nastala povodom Lerova obilježanja 600. godine od postavljanja Orlandovog stupa, ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika u sklopu programa “2019. Orlandova godina”.