logo
logo logo

Novosti

Ivo Vojnović „Tri Sveca“


Studentski teatar Lero, u nastavku prošle godine započetog programskog ciklusa „Čitanje Grada“ prikazat će svoj novi izbor „Tri Sveca“ Iva Vojnovića. To je zapravo proglas za prikupljanje novčanih sredstava potrebnih da se nabave zvona za tri gruške crkve, oduzeta u Prvom svjetskom ratu. Na zamolbu Odbora osnovanog u tu svrhu, napisao ga je Ivo Vojnović, kako se to vidi iz završnog dijela koji glasi. „Ovaj proglas sastavio je naš proslavljeni pjesnik i dubrovčanin gospar Ivo Vojnović za sakupljanje milodara za nabavu sedami zvonova za naše tri mile Crkve S. Nikole na Kantafigu, Sv. Vlaha na Gorici i Sv. Mihajla ispod Petke, te vas molimo da nas se milodarima što obilatije sjetite. U Gružu 6. prosinca 1922.“ Tri Sveca objavljena su u knjizi Ivo Vojnović Mala trilogija zajedno s Čudom Sv. Vlaha i Kad se Blažena Gospa prošetala priko Place u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 1999. Sastavio, protumačio i predgovorom popratio Luko Paljetak.

Pripremio: Davor Mojaš / Scenografija i tehnička realizacija: Mato Brnjić / Glazba: Petar Obradović / Video: Rela Petric / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš / Produkcija i organizacija: Ksenija Medović. Čitaju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Melko Dragojević. 

Premijerna izvedba je 19. svibnja 2022. u 19.00 sati u Teatru Lero u Lazaretima.

Studentski teatar Lero nastavlja sa svojim posebnim programima započetim u okviru nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021. Dio je to, pokazalo se, po svemu zanimljivog i kod publike dobro primljenog kontinuiranog Lerovog izvedbenog  ciklusa Čitanje Grada koji je otvoren 2021. čitanjem Butiga na Stradunu iz knjige Nade Skatolini Pripovijesti o Gradu i nastavljen tijekom godine javnim čitanjem Dubrovačkih sijela Josipa Berse iz knjige Dubrovačke slike i prilike (1800.-1880.) te Služavki i gospođa Milana Milišića i Meštri iz njegovih Dubrovačkih zrcala. Tri Sveca Iva Vojnovića, peti je nastavaka ovog Lerovog programskog ciklusa.